Buitengewoon natuurschoon

20 augustus 2025 - Weesp, Nederland

Woensdag 20 augustus 2025

We steken de plas over richting Loenen aan de Vecht en komen via een inham op de Drecht.
Wat een buitengewoon natuurschoon als je hier tussen vaart, aan beide kanten groene eiland stroken
waarvan de bomen over het water een poort vormen, het gas mag er af, relax en verwonder.
(zie video)

Via de Drecht varen we naar de Vecht, maar voordat we deze kunnen bevaren mogen we
als laatst aansluiten in de enigste kromme sluis van Nederland, de Mijndensesluis.
Het grappige is dat we de voorste boten in de sluis niet zien, en dat er aan je rechterkant
van de sluis een lange rij stoelen klaar staan om alle schut en aanlegkunsten te aanschouwen.
De sluiswachter komt langs om het geld te innen, 6 euro bij een boot tussen 6-8 meter.
We krijgen zelf een bewijs dat we betaald hebben, als iedereen zijn doorgang afgerekend heb,
stijgen we ondertussen naar Nieuw Amsterdams Pijl (NAP) gelijk aan de Vecht.
(zie video sluis en vecht)

IMG_3316IMG_3319

En dan varen we stuurboord de Vecht op en kom je voorbij wat bruggen, die allen weer
op een unieke wijze openen. Opmerkelijk is dat varen op de Vecht je veel historische panden ziet,
die verhalen fluisteren van wereldhandel en oud geld, hebben we z'n vermoeden....
Huizen zo groot als paleizen met bijpassend aangelegde tuin met theehuis en privé steiger met boot.
Zo varen we door Vreeland heen, weer een karakteristiek dorpje met hier en daar historische panden
en groene doorkijkjes op tuinen en veel bootjes en echt waar geen bootje is hetzelfde.

Ook merken we op dat de boten hier veel opgepoetst worden, zowel de boot glanst en
de eigenaars glunderen en van hun hoofd is te lezen; dat ze allemaal belangrijker en mooier zijn
dan de ander, kijk mij even, ik heb het gemaakt...met de kin omhoog voor de Rrr uitspraak en
een wuifje bij het langs varen  ....al dat maak ik er van, haha...
Design yachten, klassieke sloepen, klassieke tot hippe motorboten, staande masten, en ook kwam
voorbij de Piet Hein, met koninklijke klasse en een rijke historie. De koninklijke charme is nog altijd
aanwezig, de mahoniehouten stuurhut, en de blauw /wit gestreepte truien en net gekleden mannen er op.
Vast onderweg SAIL 2025!

We varen voorbij het kruispunt waar we vorige keer de sluis: het Hemeltje namen, onderweg naar Overmeer
en dan slingerend om Nederhorst den Berg en passeren we nog een klein dorpje Nigtervecht.

Onze bestemming komt steeds dichterbij en rond een uur of 4 komen we in Weesp aan.
We kregen een nieuwe plek bij De Zeemeermin, een grotere box, want de havenmeester had ons
op het oog groter ingeschat, daar lagen we naast een bekakte jonge gast, met super grote yacht
(bleek later een vlogger te zijn). En met zijn arrogante houding maakt hij duidelijk geen vrienden.
Door aan te meren bij een verborgen pareltje van een haven, juist door zijn eenvoud en gemoedelijke
sfeer bleek even een eind te komen. Iedereen is hier welkom als je tenminste je aan de havenregels houd.

Toen ik s'avonds ons avondmaaltje aan het bereiden was... hoorde ik het naast ons gonsen van het geroddel
op de kade, want iedereen die langs liep, vroeg nog vriendelijk aan onze buurman zijn jacht een stukje
te verplaatsen. Het zwaargeschutte ijzeren balk (een David's waar je bijbootje aan hangt).
is een gevaar en bleek half over de kade uit te steken. Voor de voorbijgangers is het een blauw oog oplopen
of bukken. Maar iedereen werd weggewuifd, en hij zei erbij: 'Het is ieder voor zich en dat hij niet dacht aan
verplaatsen' waarschijnlijk omdat de steiger is iets te kort is voor de instap op zijn boot.
De havenmeester deed vriendelijk zijn best te nogmaals te vragen de Yacht te verplaatsen,
en te wijzen op de onveiligheid. Meer omstanders bemoeide zich met de situatie.
De yacht werd uiteindelijk met wat gemompel 60 cm naar voren verplaats om de havenregel te hanteren,
geen uitstekende voorwerpen op de kade.

En eerlijk gezegd had ik als gast zelf geen stennis gemaakt, ieder heeft natuurlijk zo zijn eigen visie,
ieder leeft dan wel op zijn eigen eilandje/bootje, je hebt rekening te houden en deel je de kade met je medepassanten.
Zo houden we de gemoedelijke vakantiestemming erin. Ook deel je toch dezelfde passie van het varen.
De donkere wolken verdwenen en iedereen had tenslotte zijn gelijk en ging verder waar ze mee bezig waren.

IMG_3356

Later bleek dat deze vloggast, voor de haven en havenmeester een slechte review heeft geschreven...
Wat hij vergeet is dat deze havenmeesters allemaal vrijwilligers zijn van de vereniging.
Recreatievaart liefhebbers die hun veilige haven hebben gevonden in Weesp.
Met ieder een typische bootjes, een vaste ligplaats en bij het langs gaan altijd een hallo-tje
en/ons kent ons praatje.
Het zijn dan wel geen ervaren havenmeesters, maar ze weten wel hoe te reilen en zeilen.

IMG_3359

We zijn van plan 2 nachten hier te blijven en te genieten van de omgeving en ons drijvend eilandje.
S' middags pak ik nog een sopje want de enige zijde die nog wat mat en verweerd aandoet,
glansde en spiegelde als de zon in mijn gezicht, na het boenen met water-uit-de-vaart-soppie.
Nu blijven we in de toon van de omgeving, hahaha...
Ed ging boodschappen doen en kwam veel later dan verwacht terug. Onderweg lopen buurten
bij een brugcollega en lekker staan kletsen met de havenmeester. Gezellig hoor.

We waren het er allebei over eens dat we vandaag de mooiste vaarroute hebben gemaakt van de vakantie.
Bij het vallen van de avond, heerst er stilte in de haven en zo nu en dan hoor je in de verte een trein
langs komen...  We liggen in de luwte van de grote yacht en dat vinden wij een voordeel.
Een stevige wind komt uit noord oosten en daardoor wappert er een frisse wind langs het dekzeil, ons dakje.
Met het luik van de slaapcabine een beetje open, slaap je in de frisse buitenlucht die zachtjes als een zuchtje wind,
aan het einde van de dag, ons in slaap sust voor een goede nachtrust.

Ahoy!