Rust en proviand
16 augustus 2025 - Nederhorst den Berg, Nederland
Zaterdag 16 augustus
We worden wakker bij de Zeilvereniging Spiegelplas in Nederhorst den Berg,
Uit de slaapcabine stappen, de zon schijnt wel wat flauwtjes, lichte bewolking.
Het water is als een spiegel zo glad en dat moment dat je je uitrekt in de kuip...
De lachspier die als vanzelf een lach op mijn gezicht trekt, hallo vandaag!
Al ben ik nog niet helemaal uitgeslapen, ik heb vannacht een paar uur wakker gelegen.
Mijn brein had blijkbaar nog dingen te verwerken, want de kromme mastvoet
kwam nog eens voorbij en de spannende momenten met Surf en het vaaravontuur ansich.
Je brein verzint in de nacht van verleden gebeurtenissen dan allerlei verhalen en begint dan
met Wat als…… scenario’s die je angst inboezemen, maar wat kun je er mee? Niets toch.
Gelukkig weet ik ook dat bij daglicht de doemscenario’s als wolken voor de zon verdwijnen.
We maken er een chill dagje van, vandaag gaan we onze neus achterna. Zondag willen we zuid.
Ik heb nu ook WiFi, dus tijd genoeg om weer eens aan het reisverslag te schrijven en te plaatsen.
Dit houd me dan toch bezig, ik vind het leesplezier van het verslag na de vakantie altijd zo leuk,
dan is het net alsof ik het moment weer herbeleef, dan voel ik de vrijheid en het plezier
weer die je toch wel ultiem is, aan een vaarvakantie.
We hebben gelezen, geluierd en de haven meester geholpen om een zeiljacht te verplaatsen.
Ik kon meteen van zijn kennis leren en dat je de wind kunt gebruiken in je voordeel
om dit zeiljacht aan te kunnen meren.
Als Ed de boodschappen van vandaag doet, onderzoekt hij ook vanaf het dorp bekeken
de weg naar de boodschappensteiger. Want eigenlijk willen we dat gewoon meemaken…
zo door het struikgewas zoeken naar een aanlegsteiger is weer eens wat anders en het is
handig voor morgenochtend, voor we gaan, eerst even vanaf de steiger inslaan.
Met Surf een kleine wandeling gemaakt, en hij heeft heerlijk op het dek geslapen en ziet
er een stuk beter uit, hij kijkt weer helder uit zijn ogen en krijgt veel aandacht.
De buurbootjes komen vaak in het voorbij gaan even vragen over het type ras,
het grappige is dat ieder weer iets anders ziet of herkent in Surf.
Later in de middag meerde aan de passantensteiger nog een aardig bootje,
deze mensen kwamen even vragen, wilde Surf meteen aaien.. al dat vroegen ze wel netjes…
Surf is vaak het begin van een leuk gesprek, een uurtje later stonden we nog te kletsen.
We deelden veel zelfde ervaringen, o.a. het lief het leed van een bootje.
potentie zien in het model, het opknappen, het hebben van motor pech,
met grote hond op vakantie en verder wisselde we wat leuke ervaringen en route
tips uit. Het plezier van back to basic op vakantie.
Ontdaan van alle last die je normaal met je meedraagt, zonder dat je er erg in hebt.
Simpele dingen in het leven herinneren ons hier aan. Het gevoel van pure vrijheid.
Het snelle koken op Campinagazas is plezierig, je wordt toch weer creatief met 2 pitjes
vandaag is de scheepshap: spagetti met tomaat mascarpone saus uit een potje
en tonijn uit blik. We hebben echt gesmuld.
Zo hebben we in de avond wat route opties bekeken, wat wordt de volgende bestemming?
We gaan richting Loosdrechtseplassen, één ding is zeker... morgen varen we verder naar het zuiden.
Volgens het weerbericht wordt het over de hele dag genomen een wisselvallige dag, perfect om te varen.
We hebben inmiddels veel profijt van het schaduwdoek, zon, regen, wind, het doet zijn werk.
Ahoy, Monique, Ed en Surf